CSG i letos podpořila Vojenský fond solidarity

CSR
Průmyslově-technologická skupina CSG dlouhodobě podporuje Vojenský fond solidarity. Při příležitosti Dne válečných veteránů předal tiskový mluvčí CSG Andrej Čírtek symbolický šek na 200 tisíc korun plukovníkovi Robertu Speychalovi, předsedovi výboru Vojenského fondu solidarity. Den válečných veteránů se připomíná celosvětově 11. listopadu, u příležitosti konce první světové války.

K předání došlo v rámci programu vzpomínkové akce, která se každoročně koná na náměstí Míru v Praze. Letos se uskutečnila v pátek 10. listopadu. Městská část Praha 2 ji pořádá ve spolupráci s Armádou ČR, Československou obcí legionářskou, Sdružením válečných veteránů ČR a Vojenským historickým ústavem.

Návštěvníci si mohli na akci zakoupit tradiční symbol Dne válečných veteránů – květ vlčího máku, navštívit křížkový háj a uctít památku padlých vojáků položením květiny nebo umístěním křížku s vlastním vzkazem, sledovat doprovodný program či si prohlédnout vystavenou historickou či moderní vojenskou techniku.

Hlavní myšlenkou Vojenského fondu solidarity je pomáhat vojákům a jejich blízkým v těžkých životních situacích, do kterých se nedostali vlastním zaviněním. Fond vznikl 9. března 2015 jako společný projekt Ministerstva obrany České republiky a Charity Česká republika.

Připomeňme si, že Impulzem pro založení fondu se stala událost z července 2014, kdy přišla z Afghánistánu zpráva: „Oběťmi exploze improvizovaného výbušného zařízení v okolí základny Bagrám v provincii Parván se kromě několika civilistů a dvou afghánských policistů stalo také pět českých vojáků sloužících v rámci zahraniční operace NATO. Čtyři zahynuli na místě, pátý podlehl těžkému zranění o pár dní později po převozu do vlasti.“

V souvislosti s touto tragickou událostí se tehdejší velení armády rozhodlo podpořit vznik fondu, který rychle a účinně pomáhá v kritických situacích. CSG jej dlouhodobě podporuje v duchu motta, které zastává: Pomáháme těm, co pomáhají, a chráníme ty, kteří nás chrání. V minulých letech to bylo sbírkami, charitativními dražbami hodinek Prim, letos formou šeku.

Sdílet