Tatra Trucks představí na veletrhu Agritechnica 2023 speciální tahač Tatra Phoenix pro zemědělství

Mobility
Tisková zpráva
Událost
Ve dnech 12. až 18. listopadu se bude v německém Hannoveru konat tradiční veletrh Agritechnica. Jde o jednu z největších výstavních událostí v oblasti zemědělských technologií a strojů na světě. Už poněkolikáté se veletrhu zúčastní i nejstarší a největší český výrobce nákladních vozidel, společnost Tatra Trucks, která představí novinku v podobě speciálního tahače řady Tatra Phoenix.

Společnost Tatra Trucks má ve svém výrobním portfoliu několik modelových řad těžkých a středních nákladních automobilů pro různé segmenty v široké škále verzí. Hlavní pilíř pro civilní trh představuje modelová řada Tatra Phoenix, která se uplatňuje v zemědělství, ve stavebním a těžařském průmyslu, v komunálních službách i při údržbě silnic nebo u hasičů a záchranářů. Během letošního ročníku veletrhu Agritechnica Tatra Trucks představí speciální vůz Tatra Phoenix Euro 6 v provedení návěsový tahač s podvozkem v konfiguraci 4x4 určený pro provoz se zemědělskými návěsy. Novinka bude vystavena na stánku B19 kopřivnické firmy v hale číslo 4.

Automobil je vybaven unikátním a prověřeným podvozkem koncepce Tatra s centrální nosnou rourou a nezávisle zavěšenými polonápravami s pohonem všech kol, přičemž je uzpůsoben pro pohyb jak na zemědělských plochách, tak na běžných silnicích. Posádka má k dispozici střední tzv. spací dvoumístnou kabinu s lůžkem, pod nímž je úložný prostor. K výbavě kabiny patří i závislé vodní topení a nezávislý systém vytápění a klimatizace Airtonic. K pohonu slouží motor Paccar MX-11 o výkonu 330 kW, který je spojen s automatickou převodovkou Allison 4500PR s retardérem. Maximální hmotnost vozu činí 20 tun, maximální zatížení každé nápravy vozu může dosahovat 10 tun, maximální hmotnost soupravy vozidla a návěsu je 44 tun.

Tradiční veletrh Agritechnica se koná každé dva roky a jeho historie se začala psát v polovině 80. let minulého století ve Frankfurtu nad Mohanem. Od poloviny 90. let se pravidelně koná v Hannoveru, přičemž se těší velké přízni jak vystavovatelů, tak i návštěvníků ze všech koutů světa. V letošním roce budou na hannoverském veletrhu přítomni vystavovatelé z 53 zemí ve více než 20 výstavních halách a očekává se návštěvnost v řádech statisíců návštěvníků.

Sdílet