Skupina CSG podepsala smlouvu na koupi největšího amerického výrobce malorážové munice

Ammo+
Finance
Tisková zpráva
Český průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada podepsal smlouvu s americkou společností Vista Outdoor Inc. ohledně koupě její muniční divize Sporting Products.

Hodnota transakce činí 1.91 miliardy amerických dolarů. Podmínkou jejího dokončení je získání souhlasu akcionářů společnosti Vista Outdoor Inc. a regulátorů v USA, resp. národních regulátorů v některých ze zemí, kde Vista Outdoor Inc. a CSG působí.

David Štěpán, člen představenstva CSG a investiční ředitel pro zahraniční projekty, uvádí: „Skupina společností Sporting Products, kterou od Vista Outdoor Inc. získáváme, je plně vertikálně integrovaná, má výborné finanční výsledky a je dobře zainvestovaná. CSG se díky této akvizici stane jedním z nejvýznamnějších výrobců munice na světě s komplexním portfoliem všech ráží.“

Tato transakce naplňuje naši strategii expandovat v klíčových pilířích podnikání CSG, mezi které patří i muniční výroba. Jsem hrdý na to, že se naší společnosti a českému průmyslu podařilo uskutečnit historicky nejvýznamnější českou investici na americkém trhu, která prohloubí strategické průmyslové vztahy mezi oběma zeměmi

Michal Strnad

majitel a CEO CSG

Transakci předcházelo oznámení záměru rozdělit společnost Vista Outdoor na dva samostatné subjekty, které bylo publikováno v květnu 2022. Divizi Sporting Products získá po dokončení transakce skupina CSG. Druhá divize Outdoor Products byla nedávno přejmenována na Revelyst a po ukončení transakce se stane samostatnou společností.

„Jde o důležitý strategický krok pro naši společnost při vytváření hodnoty prostřednictvím oddělení našich segmentů Outdoor Products a Sporting Products,“ řekl Gary McArthur, dočasný generální ředitel společnosti Vista Outdoor. „Dříve oznámený plán na oddělení našich podniků nám umožnil bezproblémovou realizaci této transakce, která je podle nás nejlepší cestou k maximalizaci hodnoty pro naše akcionáře a zároveň přinese lepší pozici Sporting Products a Outdoor Products pro budoucí rozvoj a úspěch.“

"Jsme přesvědčeni, že CSG zaručí našim předním značkám munice skvělou budoucnost," řekl Jason Vanderbrink, generální ředitel společnosti Sporting Products. "Společnost CSG rozumí našim ikonickým americkým značkám a bude pokračovat v rozšiřování tradice výroby v USA, podpory zákazníků ze segmentu armády a bezpečnostních složek a investic do ochrany přírody a našeho dědictví v oblasti střelby a lovu. Jsme nadšeni, že můžeme úzce spolupracovat s týmem CSG na další fázi rozvoje našich značek a budování jejich dlouhodobé úspěšnosti."

Pokud bude transakce schválena akcionáři Vista Outdoor Inc. a příslušnými regulačními orgány, k čemuž by mělo dojít v průběhu roku 2024, půjde o historicky nejvýznamnější privátní investici českého kapitálu v USA v novodobé historii.

J.P. Morgan působí při transakci jako finanční poradce CSG a nastrukturoval akviziční financování, ve kterém je zároveň hlavní financující bankou. Právním poradcem CSG na transakci jsou Clifford Chance.

Doplňující informace o Vista Outdoor Inc.

Vista Outdoor Inc. patří mezi největší výrobce malorážové munice na světě a je největším dodavatelem munice jak pro civilní trh v USA, tak pro americké policejní a bezpečnostní složky. Součástí divize Sporting Products je řada významných značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů v USA: Alliant Powder, CCi, Federal, HEVI-SHOT, Remington a SPEER. Obrat divize za fiskální rok 2023 (duben 2022 až březen 2023) je 1,758 miliardy USD a EBITDA dosáhla 577 miliónů USD. Jedním z významných kontraktů získaných v posledním roce je zakázka na munici pro americkou armádu v hodnotě 114 miliónů USD. Všechny společnosti divize nepřetržitě investují do modernizace výroby i inovací svých produktů, jsou oceňovány za svou politiku ESG (politika v oblasti společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti) a jsou považovány za výborného zaměstnavatele. Společnost Sporting Products sídlí ve městě Anoka v americkém státě Minnesota, provozuje čtyři výrobní podniky a pracuje v ní přibližně čtyři tisíce zaměstnanců.

Sdílet